Krokiga låtar

Krokiga låtar och rakryggade spelmän – Jeanett & Peter

” Anders Bredal var traktens finaste spelman, lärd av Näcken själv, och behöll sin status genom att ständigt ändra tonart på sina låtar så att ingen annan skulle hinna med att lära sig dem. Hans lärling Albin satt en hel natt och försökte lära sig Bredals bröllopsmarsch, och på morgonkvisten – när han fortfarande inte hade lärt sig låten, gick han ut i skogen och grät bittert. Spel-Jonas hade en stark stämma och träben, med vilken han stampade takten med så flisorna yrde och två-kronorna regnade ner från himmelen”.

 

En lång tids letande i nothäften, insamling av handskrifter från spelmansättlingar och grävande i arkiv har resulterat i en timmes lång konsert där Markarydsspelmännen Bernhard Ljunggren (bilden), Hjalmar Thorsjö, Spel-Jonas, Anders Bredal, Lavinarna m.fl. får sina låtar representerade blandat med anekdoter och spelmansminnen från Markaryd.
Jeanett och Peter klär låtarna i nya kläder med utgångspunkt i det traditionella småländska.

Krokiga låtar och rakryggade spelmän från MarkarydBok:
Musiken Jeanett har hittat har blivit 331 låtar sammanställda tillsammans med fakta om spelmännen, anekdoter och skrönor om deras spelmansgärningar i en bok på 255 sidor.

CD:Pappkonvolut_krokiga_walroumusic
Av musiken från boken har Jeanett spelat in 14 låtar som får representera Markarydsmusiken. Där spelar hon mestadels på Bernhard Ljunggrens fiol – en fiol som han både byggt och spelat på, men också på Gyllströms fiol samt på sina egna. Ett av spåren på skivan är en inspelning av Bernhard Ljunggren som övergår med teknikens hjälp i en duett mellan Jeanett och Ljunggren för att sedan avslutas med solospel av Jeanett.

Boken/skivan säljs via webbshopen eller i samband med Jeanetts konserter eller kurser.

Man kan också köpa boken/cd via Smålands spelmansförbund, Musik i Syd eller på Markaryds bibliotek.